Kobrastega koos

Novembri viimase reede hommiku veetsin vallamajas koprakoosolekul. Täpsemini kohtumisel, kus arutati, mida teha kobrastega, kes on asunud elama Kärdlasse Nuutri jõe suudmesse.

Miks nad seal elada ei või?

Nuutri jõgi asub kõrge üleujutusohuga piirkonnas. Jõe suudme lähedal asuvad mitmed kinnistud, mis kopra tammide puhul jääksid kiiresti vee alla. See on ka oluline lõheliste kudemise jõgi. “Kopra kaitse ja ohjamise tegevuskavas” on kirjas, et osadele (sh kaitsealustele) liikidele (ebapärlikarbile, siirdekaladele ja lõhelistele) on kopra elutegevusel paraku ka negatiivne mõju. Koprad ise ei ole looduskaitse all ja neid elab Eestis umbes 12-13000 isikut.

Ei läinud väga lihtsalt

Koosolekust võtsid osa valla ja Keskkonnaameti ja jahimeeste esindajad. Peale arutamist otsustati, et tuleks pöörduda jahiseltside poole ettepanekuga koprad elusalt kuskile mujale viia. Sinna, kus nad ei sega ja üleujutust ei tekita. Nagu arvata, ei läinud see nii lihtsalt. Selgus, et nii suures jões nagu seda on Nuutri jõgi ei saa kobrast puuriga püüda. Puuriga saab püüda väiksematest kraavidest, kus kopra pesa ette ehitatakse kunstlik tamm ja seeläbi peatatakse vee voolamine teatud ajaks. Kopra pesa käigud asuvad allpool veepiiri ja seetõttu pole jõevette puuride panemisel mõtet.

Kes otsustab?

Tiheasustusalal võib püüda ka väljaspool jahihooaega ja muuhulgas ka kopraraudadega, tiheasustusalal elava metslooma tapmine ei kuulu Jahiseaduse alla.  Muidugi pole Hiiumaa vald esimene, kes peab otsustama, mida teha kui soovimatud isikud, praegusel juhul siis koprad, on valla territooriumile luba küsimata ehitama hakanud. Keskkonnaameti vastavasisulisest kirjavahetusest leian ka soovituse, et kui lubada koprad välja püüda raudadega, siis on mõistlik järgida jahieeskirjas toodud kuupäevi, et tagada väljapüügi eetiline pool, jälgida väljakujunenud eetilist tava (emaslooma ei tohi küttida kui on poeginud, kopra pesakond sünnib tavaliselt aprillis-mais). Nuutri jõel on tegemist pigem noorte loomadega, kes laiendavad oma territooriumi ning praegu on nende väljapüük veel suhteliselt lihtne.

On ka teisi võimalusi

Eestis ei ohusta kobrast kui liiki väljasuremine. Aga on küllalt neid kohti, kus proovitakse kobrast loodusesse tagasi tuua. Allolevatelt linkidelt saab lugeda, miks on kobras kasulik loodusele, elurikkusele, turismile, Sellest ka, et ta on taimetoitlane, kala ei söö.

https://www.wildlifetrusts.org/saving-species/beavers, https://www.thenakedscientists.com/articles/science-news/benefits-beavers

https://www.nature.scot/doc/management-framework-benefits-beavers

Nii et on üsna mitmeid põhjuseid, miks otsitakse uusi võimalusi, kuidas kobrastega koos elada. Julgen arvata, et see aeg, mil iga ettejääv metsloom maha löödi, on möödas või mööda saamas.

Lisan mõned näited ehituslikest võimalustest:

https://en.wikipedia.org/wiki/Beaver_pipe?fbclid=IwAR0KcHp_mJpiw3Jjh1QnSfEGtJRWSvWC9xvEDuyTNEJEBf2CxNx_xQup4pw

https://en.wikipedia.org/wiki/Flow_device?fbclid=IwAR2G-tXe58cCw2XFl8pDhS0C8v6S-Z0bUtQYW5GpV_nN35G_k6l_SJt_LuU


Mõtteviisi muutus

Kui tähele panite, siis ülevalpool on mainitud “väljakujunenud eetilist tava”. Loomakaitsjate ülesanne on seda tava ja kogu eetilist paradigmat muuta. Minu asi ei ole öelda, et kobraste tapmine on ok. Muidugimõista on tegu keerulise olukorraga, kus asjaosalised lähevad peale paari arutelu lihtsama vastupanu teed. Muidugimõista läheks uute võimaluse läbivaatamine, katsetamine ja elluviimine kõvasti kallimaks kui kobraste mahanottimine. Meil on juba olemas looma- ja looduskaitseseadusandlus, mis nõuab, et loomi tapetaks võimalikult väikeseid kannatusi tekitades. Selle tava järjepidev rõhutamine ei ole minuarvates loomakaitseorganisatsioonide vaid pigem ametkondade järelevalve ülesanne. Mul pole ka kahtlust, et enamusele asjaosalistest ei meeldi vastuvõetud otsus ja nad peavad seda raskeks ja ebamugavaks. Vähemalt korraks. Aga kui prooviks midagi uut? Kui prooviks midagi sellist, mis näitaks Hiiumaad hoopis uuest küljest? Et ongi olemas selline saar, kus proovitakse loodusega kooskõlas elada?

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s