Eelmise nädala uudiseid jaanuari keskpaigas

9-15. jaanuar

Ameerika Ühendriikide Toidu- ja Ravimiamet (Food and Drug Administration – FDA) teatas 2022. detsembris, et nad ei nõua enam loomkatseid enne ravimi inimkatsetega saadud tulemuste kinnitamist. Vt siit.

Maailmas oli 2021. aastal näljas rohkem kui 750 miljonit inimest, aga sellest hoolimata kasutatakse järjest rohkem koristatud saaki millekski muuks kui otseselt inimeste toiduks. Hiljutised uurimused näitavad, et ainult 37% saagist läheb toiduks. Vt siit.

Detsembris leppis Euroopa Liit kokku tähelepanuväärses seadusandluses, mis ei lase ettevõtetel müüa veiseliha, kohvi ja muid kaupu EL-s müüa kui need on kasvatatud aladel, millelt on hiljuti metsa raiutud. Vt siit.

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus esitas valitsuse rohepöörde programmile lisa, mis soovitab maksusüsteemi muutmisega suunata inimeste valikuid rohepööret toetavamaks. Näiteks tuleks vähendada taimse mahetoidu käibemaksu ning kehtestada liha- ja piimamaks (aktsiis), sest rahvatervist kahjustavad ja keskkonnavaenulikud toiduained on mõistlik lisaks maksustada.

Eelmisel nädalal esitasid SDE ja REF valimisprogrammid, kus lubavad 30 % Eestist looduskaitse alla võtta. Ka kliimaseadus on nende erakondade ja ka Keskerakonna valimisprogrammides.

Hagi aktivist Zoe Rosenbergi vastu, seoses NBA mängu ajal loomade julma kohtlemise vastu protestimises, jäeti kohtu poolt rahuldamata.

Moby on valmis saanud “Punk Rock Vegan Movie” filmi, mille esilinastus on Slamdance filmifestivalil 20. jaanuaril ja mis räägib punkrockmuusika ja loomaõigusliikumise ajaloost. Vt siit.

Kliimaaktivistid on Lützerathis protestinud juba üle kahe nädala. Saksa võimud tahavad küla lammutada, et riigi suurim energiatootja RWE saaks laiendada Garzweileri söekaevandust. Laupäeval ühines teiste aktivistidega Greta Thunberg.  Pühapäeval viisid politseinikud Thunbergi ja teised protestijad Lützerathist minema.70 politseiniku on saanud Lützerathis viga – ja viga on saanud ka keskkonakaitsjad. 500+ Saksa teadlast esitasid pöördumise, milles kutsuvad üles Lützerathi lammutamist lõpetama. Teadlaste hinnangul on Lützerathis söe kaevandamine vastuolus Pariisi kliimaleppe ja Euroopa roheleppega. Nii et see pole ainult aktivistide väide. Need samad teadlased viitavad pöördumises viiele uuringule, mille andmetel ei ole Lützerathist söe kaevandamine vajalik selleks, et asendada Vene fossiilkütuseid ja leevendada energiakriisi. Saksamaal on olemasolevates varudes selleks piisavalt sütt. (vt: Kertu-Birgit Antoni Twitterist allikaid.)

Eelmisel nädalal lahkus kitarrivirtuoos Jeff Beck, keda muuhulgas leinab PETA ja teised loomaõigusorganisatsioonid. Beck oli mitmete organisatsioonide patroon ja aastakümneid taimetoitlane. Ka Eesti juurtega supermodell Tatjana Patitz toetas loomi, sh oli tema üks neist, kes osales 1994. aasta PETA radikaalses kampaanias “We’d rather go naked than wear fur.” (Me oleme pigem alasti kui kanname karusnahka), mis aitas karusloomafarmides toimuvat rahvusvahelises meedias avalikustada.

KT

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s